Om mig

- Dinah Lichtenberg

Har du nogle spørgsmål, eller ønsker du at vide mere om mig eller mine foredrag, er du meget velkommen til at henvende dig. 

Hvem er jeg

Min baggrund
Mit navn er Dinah Lichtenberg og jeg er gift og bor i Hillerød sammen med min mand og vores to drenge på 12 og 18 år. Jeg er født i 1976 og opvokset i en familie, hvor den kristne tro var toneangivende. Allerede i barndommen erfarede jeg en længsel efter Gud. Hvem var han – og hvordan kunne jeg leve mit liv i hans nærhed?

Gennem tiden har jeg haft min gang i 6 forskellige kirker. Jeg har mødt et utal af mennesker og talt med dem om troen – også med dem der, af forskellige grunde, har valgt den fra. Jeg har set vidt forskellige måder at forstå og tolke bibelen på. Den enkelte kirkes tro har formet medlemmernes tanker, livsstrukturer og måder at indgå i relationer på. Kirkerne har tilsyneladende haft forskellige opfattelser af Bibelens lære – og dermed også forskellige måder at leve sin tro ud på. Alligevel har jeg set det samme i alle kirkerne: Mennesker, der har levet med en usikkerhed omkring sin egen tilværelse: Hvem er jeg? Er jeg god nok i Guds øjne? Hvordan kan jeg indgå i relation til ham og andre mennesker, uden at miste mig selv?

Min livserfaring fylder mig til stadighed med undren over, hvor meget det sjælelige aspekt fylder i det åndelige fællesskab – og hvor lidt det måske omtales i kirken. Mine foredrag er derfor udarbejdet i ønsket om at være med til, at skabe dialog og refleksion i den kristne kirke omkring sjælens betydning for et sundt og levedygtigt åndeligt liv.

20 års selvstudie
Mine selvstudier udspringer af en langvarig interesse for at forstå mennesket i en kristen kontekst.

Jeg har fordybet mig i det psykologiske aspekt: Hvad er et menneske? – og hvordan formes vi gennem de nære relationer i barndommen? Her har jeg, blandt andre, ladet mig inspirere af professor i medicin og psykiater Joachim Bauer, børne – og ungdomspsykiater Søren Hertz, chefpsykolog Lars J. Sørensen samt psykolog Anne Dickson.

Som noget helt basalt danner mennesket sit selvbillede gennem de spejlinger, det får fra sine medmennesker. Mange forkerte spejlinger skader selvbilledet. Omvendt giver kærlige og empatiske spejlinger mennesket en oplevelse af at være elsket – og at blive set som sig selv. Denne oplevelse er med til at skabe en grundlæggende tryghed, som gør mennesket livsdueligt. Som kristne spejler vi os ikke kun i andre mennesker, men også i de billeder vi har af Gud. Men hvordan ser Gud egentlig ud? Hvordan opstår billederne af ham – og hvad er der sket, når en erfaring af grundlæggende tryghed og dermed også livsdueligheden, udebliver? Skulle det ikke være en fordel at være menneske og kristen?

For at prøve at forstå de ovennævnte spørgsmål, har jeg fordybet mig i Bibelen og kirkehistorien. En af de tidlige kirkefædre, Irenæus (biskop i Lyon i ca. 200 år e.Kr.), har været til stor inspiration for mig. De tanker og sammenhænge han ser omkring mennesket og Kristus, er for mig at se, uundværlige i forståelsen af den kristne tro. Hans tekster er blevet bearbejdet grundigt af flere, deriblandt Martin Luther, N. F. S. Grundtvig og Søren Kierkegaard. På en særlig måde har bøgerne af præst og teolog, Johannes Værge, hjulpet mig med at få kastet lys over kirkehistorien og sammenholde de store linjer, som danner baggrund for nogle af de gudsbilleder, der kan ses i den kristne kirke i dag.

Jeg har samlet mine overordnede tanker i bogen ”Hvordan ser du mig, Gud?”. Bogen kan købes på flere forskellige platforme, hvilket betyder at butiksprisen kan varierer. Du støtter mig bedst, som forfatter, ved at købe bogen hos det forlag, jeg har brugt til udgivelsen. Nedenstående link er til deres bogshop:

Opdag og køb spændende bøger [DK] | BoD Bogshop

Vil du vide mere?
Tag kontakt og hør mere om mine foredrag.